top of page

Превантивно-информационен център по зависимости

Във време на промени, отразяващи се дълбоко и нееднозначно на обучението и възпитанието на подрастващите, когато модерните медии създават виртуална реалност, често заместваща действителността и преките човешки взаимоотношения, когато семейното възпитание губи стабилност и родителски авторитет, когато отчуждението, недоверието, агресията, дрогата от обществото се пренасят и в училището, когато училището, а с него и образованието, губи позиции сред подрастващите, за Превантивно-информационния център по зависимости педагогическите съветници и училищните психолози в училищата на област Стара Загора са мостът за скъсяване на дистанцията с подрастващите. Те са нашият посредник за спечелване на доверието на подрастващите и за достигане до техния свят, до техните различни и понякога твърде сериозни проблеми. И да им подадем съвместно своята ръка, помощ, подкрепа - да ги насочим да намерят силата в себе си, да укрепим доверието им в себе си, да ги окуражим да търсят своето решение, да правят своя избор, да намират верния път към околните и себе си, да се справят с натиск и предизвикателства. Без готови решения - както за подрастващите, така и за техните родители.

Педагогическите съветници и училищните психолози са нашата вярна подкрепа и за намиране на доверие и съгласие с родителите, изпадащи понякога в затруднителни ситуации, които не знаят как или пък не умеят да ги преодоляват, и това ги води до погрешни родителски решения.

Благодарение на благоразположението на Регионалното управление на образованието и на училищните ръководства в цялата област Стара Загора, Превантивно-информационният център работи изключително добре с педагогическите съветници и училищните психолози. Училището е място за нашата взаимна подкрепа и съвместни дейности сред ученици и родители. Ние не сме дистанцирани и противопоставящи се страни, а особено заинтересувани от обучението, възпитанието и превенцията на децата, подкрепящи се авторитети в своята сфера. Предлагаме стойностна превенция на рисковите фактори и възможните проблеми в развитието и възпитанието на подрастващите, както и ценности и цели – получаваме път за реализацията им чрез всеотдайността и професионализма на педагогическите съветници и училищните психолози. С тяхна помощ определяме целите съобразно нуждите и възможностите на учениците; с общи усилия правилно планираме и провеждаме груповите интерактивни занятия в училище, съветваме, окуражаваме, помагаме за преодоляване на поведенчески проблеми и за откриване на нови възможности - без употреба на психоактивни вещества.

ПИЦ по зависимости организира периодични работни срещи с педагогическите съветници, на които обсъждаме и определяме мерките за бъдещата ни съвместна работа, споделяме успешни практики, търсим по-добрите възможности за работата си с подрастващите в училище. От своя страна подкрепяме и участваме във форумите, организирани във връзка с подобряване на регламента и утвърждаване на професията на педагогическия съветник и училищния психолог, каквато беше и наскоро проведената Седмица на училищната психология (м.октомври`2017).

ЗА НАС

Превантивно-информационен център по зависимости

Превантивно-информационният център по зависимости (ПИЦ) е създаден съгласно чл. 15, ал. 2, т.2 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите и с Решение № 1174 от 26.05.2011 г. и е функционалният орган на Общинския съвет по наркотични вещества (ОбСНВ). Призван е да работи в сферата на превенцията на зависимостите към психоактивни вещества (наркотици, алкохол, тютюнопушене) и извършва дейността си, съобразно Плана за действие към Националната стратегия за борба с наркотиците 2014-2018 и политиката на Община Стара Загора за ограничаване на проблемите, свързани с употребата на наркотични вещества и злоупотребата с тях на регионално ниво.

ПИЦ по зависимости предоставя целогодишно безплатни услуги и извършва дейности, както следва:

А. Първично индивидуално консултиране (мотивационно интервю) и насочване от психолог и социален работник на родители, които имат опасения, че децата им употребяват ПАВ, на подрастващи и младежи - експериментиращи, употребяващи, злоупотребяващи с ПАВ (вкл. на техните родители) и седмична работа с малолетни и непълнолетни правонарушители, насочени от от МКБППМН.

Б. Превенция на деца, подрастващи и младежи, преди да са започнали употребата на психоактивни вещества (ПАВ), вкл. алкохол и тютюнопушене, за недопускане на употреба и злоупотреба с тях, като за целта разработва и прилага превантивни програми и осъществява превантивни дейности във връзка с това

  • Интерактивни обучителни тренинги за ученици в училищна среда и МГД, ЦНСТ (ДДЛРГ):

Осъществява Мултимодулна програма за превенция в училищна среда и в общността на деца и младежи в риск от употреба и злоупотреба с наркотични вещества, съставена от 3 модула, както следва:

  • Информационно-образователен модул (възрастово ориентиран) за превенция на ученици

  • Информационно-образователен модул „Академия за родители” за превенция в училищна среда и в общността (предназначен основно за родители, но с възможност за включване на учители, педагогически съветници, училищни психолози, възпитатели)

  • Модул „Спорт за здравословен живот“ за превенция в училищна среда и в общността, осъществяван съвместно с мъжкия отбор на БК „Берое“, за ученици от I, II, III, IV клас.

  • Алтернативи за свободното време на деца, подрастващи и младежи за възпитаване на здрава ценностна система, поведение за отстояване на собствена позиция срещу натиска за приемане на ПАВ, за личностно развитие и социална ангажираност (превантивни кампании, акции, дискусии, дебати, форум-театър, практически ателиета, кинолектории и др. събития и дейности):

В. Предоставяне на информационни услуги за граждани, включително: издаване на превантивно-информационни материали, одобрени от Националния център по наркомании (НЦН); актуализиране и поддържане на информационен уеб сайт: www.pic-starazagora.com; информационно-забавно вестниче „Споделниче“ - издание на ПИЦ и МДК „Дарители на надежда“ (за популяризиране на превантивната дейността на ПИЦ по зависимости, привличане на вниманието на родителите, училищната общност и заинтересовани организации за съвместни действия, насочени за предотвратяване на употребата на ПАВ).

Г. Организиране на информационни срещи, кръгли маси, дискусии, други форуми и обучения, свързани с превенция на употребата на психоактивни вещества

Д. Участие в конференции, работни и информационни срещи, дискусии, обучения, семинари, форуми и други дейности, организирани от Националния съвет по наркотични вещества и Националния център по наркомании и др.

Е. Работа с доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“

Седмични срещи с доброволци и тренинги и обучения на доброволци – за повишаване на познанията им в сферата на превенцията на употребата на ПАВ, за подготовка и организация на превантивни дейности с участието на доброволците.

Ж. Балансирано сътрудничество с институции, както и контакти с различни организации и НПО, заинтересовани от проблема, свързан със зависимостите

З. Контакти с регионални печатни и електронни медии, интернет издания, във връзка с отразяване на дейността на ПИЦ по зависимости

И. Групи за взаимопомощ (АН, АА, АлАнон)

Екип:

  1. Радост Овагимян - председател на ОбСНВ, ръководител на ПИЦ

  2. Диана Кирилова-Чобанофф – секретар на ОбСНВ

  3. Николина Георгиева – младши експерт

  4. Наталия Еремиева – социален работник

Екипът на ПИЦ по зависимости е малък, но всеотдаен и призван за подкрепа и диалог. Сбор от ярки индивидуалности - ние сме различни хора, но всеки спомага за израстването на другия, без потискане на индивидуалността му. Между нас има усещане за съвместност и общност; силно развито е чувството ни за солидарност и взаимопомощ, за да устояваме на предизвикателства.

Ние безрезервно подаваме ръка - разговаряме, изслушваме, разбираме, подкрепяме, даваме знания и насоки с нужния професионализъм. На нуждаещите се даряваме надежда, доверие и помощ, а те са свободни да направят своя избор - при пълна поверителност!

Работим в мрежа от институции, организации, специалисти и личности, съпричастни към проблема на регионално и местно ниво, съвместно с професионалния капацитет на неправителствени организации, медии и общественост.

Знаем, че за ефективни резултати е нужно правилно прилагане на система за цялостен обхват – изградена мрежа от структури, обединени да предлагат комплексна подкрепа на всички етапи на лечението на зависимостите – превенция, детоксикация, рехабилитация, ресоциализация, работа със семейства и близки, но това трябва да е законово регламентирано и структурно организирано.

Дългосрочната ни цел е създаването на добре обучен мултидисциплинарен екип за цялостна превантивна и консултационна работа.

Дейността на ПИЦ по зависимости се подпомага от младежи доброволци, обединени в Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда”. Това са млади хора, които:

  • не са безразлични към проблема със зависимостите;

  • пълни са с идеи и имат мнение, което другите да чуят;

  • искат да се обучават, да са полезни и да помагат;

  • искат да са част от младежки инициативи;

  • добротворстват, забавляват се и създават нови приятелства.

Доброволците, обединени от общата ни благородна кауза, със запаленото в сърцата си пламъче на емпатията, задължително преминават обучение и активно участват в организирането и провеждането на младежки инициативи с превантивна насоченост.

Къде може да ни намерите:


Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
No tags yet.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page