top of page

ДИСКУСИЯ НА УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ “ДНИ НА УЧИЛИЩНАТА ПСИХОЛОГИЯ“


В последния ден на второто издание на Националният форум „Дни на училищната психология“ Стара Загора 2018г. участниците- педагогически съветници и психолози обсъдиха проблеми в тяхната дейност и направиха предложения, с които да бъдат запознати всички колеги.

Основни проблеми:

  1. Участниците във форума посочват липсата на ясни стандарти за работата на специалистите- психолози и педагогически съветници в ДГ, училищата и центровете за подкрепа в системата на образованието и необходимостта от създаване на такива.

  2. Споделено беше, че голяма част от психолозите са изправени пред невъзможността да извършват качествена оценка на потребностите на децата и учениците поради липса на инстументариум за диагностика по места.

  3. Отчете се необходимостта от ясно определен и ангажиран експерт-психолог на ниво РУО, както и специалист на ниво МОН , който да координира и подпомага дейността на психолозите и педагогическите съветници.

  4. Спецификата на дейността ни, характеризираща се с голяма динамика и невъзможност да предвидим и разпределим по дни и седмици възникващи конфликти, кризи, поведенчески проблеми и др. затруднява изпълнението на изискванията в образеца да бъдат планирани точен брой часове за отделни дейности.Такова планиране може да се направи единствено по отношение на работата с учениците на ДП и в най- общи граници за превенция на обучителните затрднения.

  5. Неяснотите по отношение на стандартите за длъжностите психолог в ДГ, училищен психолог , педагогически съветник ,съществуващите различия по отношение на професионалните компетентности и квалификацията ни понякога водят както до завишени очаквания от страна на работодателите ни , така и до недостатъчно ефективно използване на професионалните ни умения и опит.Това не позволява да бъдем максимално полезни като специалисти и създава условия за демотивиране на колегите.

  6. Поради различието в подготовката и квалификацията ни с другите педагогически специалисти, както и спецификата на работните ни задачи част от предлаганите квалификационни форми са неефективни за нас и не съответстват на нашите потребности.

В съответствие с посоченото колегите направиха следните предложения:

1) Да се предложи и работи за създаването на единни стандарти за работата на психолозите в предучилищното и училищното образование и педагогическите съветници

2) Да се осигурят стандартизирани и одобрени методики и инструментариум за работа на педагогическите съветници и психолозите и възможност за сертифициране за работа с тях в съответствие с професионалните изисквания.

3) Да се разчита на съдействието на експерт-психолог в РУ с висока професионална експертиза и опит в училищна среда, който да супервизира работата ни и конкретни случаи от практиката ни..

4) Да се работи в посока на разграничаване на компетентностите на психолога от педагогическия съветник, за да се използва адекватно квалификацията и опита на специалистите по места.

5) Да се учреди Национално професионално съсловно сдружение на Психолозите и на педагогическите съветници в предучилищното и училищно образование, което легитимно да представлява интересите ни.

Във връзка с посоченото форумът възложи на организаторите да обобщят предложенията и да отправят обръщение към колегите от цялата страна за следното:

  • Да се обсъдят по области предложенията, да се допълнят и подготвят за представяне пред МОН

  • Да се учреди Национално професионално съсловно сдружение на Психолозите и на педагогическите съветници в предучилищното и училищно образование, като колегите по области обсъдят в срок до края на м. Ноември 2018 г. и дадат предложения за начин на учредяване- представителство , бр. участници, място и т.н. на email:sup_sz@abv.bg.Предложението на форума е това да се случи не по-късно от януари 2019 г.


Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
No tags yet.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page